Mury naszego domu stanęły już w tamtym roku. By jednak móc zacząć zastanawiać się nad urządzaniem wnętrza czekało nas mnóstwo pracy. Elektryka, hydraulika, tynki i drobne przeróbki, to główne prace, które musieliśmy i nadal musimy poczynić, by po prostu móc się wprowadzić. Hydraulik powoli kończy swoją pracę i następnym etapem będzie wylanie posadzki. Potem... Będzie można wpaść w szał zakupów i stawać przed wyborem odpowiednich produktów. My już powoli poczyniliśmy pewne kroki w kierunku wyposażenia. Dziś chciałabym napisać o jednym z nich czyli o piekarniku. Zanim zdecydujemy się na zakup odpowiedniego modelu, musimy zadać sobie kilka pytań, które w pewnym stopniu pozwolą nam określić nasze oczekiwania, na podstawie których dokonamy właściwego wyboru.
PIEKARNIK WOLNOSTOJĄCY CZY DO ZABUDOWY? - WADY I ZALETY
Pierwszy pytaniem, jakie musimy sobie zadać, to jaki typ piekarnika wybieramy. Czy będzie to piekarnik wolnostojący czy taki do zabudowy? Każdy z tych typów ma swoje wady i zalety. Piekarniki do zabudowy dobrze prezentują się w kuchniach nowoczesnych i minimalistycznych. Bardzo często mamy do wyboru piekarnik czy mikrofalę w takich samym stylu, co podczas montażu wygląda ładnie i spójnie. W przypadku dobierania sprzętów wolnostojących, tak by do siebie pasowały jest dość pracochłonnym zajęciem, o czym zapewne mieliście okazję się przekonać chociażby podczas wędrówek po sklepach. Odpowiedni kolor sprzętu, uchwyty czy nawet materiałów - to ciężkie zadanie. Kolejna sprawa, to praktyczność. Piekarnik do zabudowy możemy umieścić na najodpowiedniejszej, dostosowanej do nas wysokości. Dzięki takiemu zabiegowi wyciąganie ciast czy potraw będzie zdecydowanie wygodniejsze. Poza tym, nawet samo zerkanie na wypiek będzie łatwiejsze. W przypadku sprzętów wolnostojących piekarnik mamy na dole. Jeżeli ktoś często go używa, to ciągłe schylanie się jest nieuniknione. Jeżeli jesteśmy młodzi, to nie stanowi to dla nas takiego wyzwania. Z kolei dla osób starszych może być to problematyczne. Piekarnik w odpowiedniej zabudowie wydaje się wtedy zbawienny. Póki co sprzęty w zabudowie mają przewagę - czy jest jednak coś, co przemawia na korzyść sprzętów wolnostojących? Otóż... Sprzęty do zabudowy robimy w tym samym miejscu na bardzo długie lata. Z kolei AGD wolnostojące możemy przestawiać z miejsca na miejsca jak tylko nam się to spodoba. Na ich korzyść przemawia również niższa cena.
WYPOSAŻENIE PIEKARNIKA - RZECZY POTRZEBNE I ZBĘDNE
Czasy, w których piekarnik miał się jedynie nagrzać i pozwolić nam coś upiec dawno minęły. Oczywiście, pieczenie to nadal jego podstawowa i główna misja, ale bardzo często możemy wykonywać tę czynność wprowadzając dodatkowe udogodnienia.
- termosonda - często zdarza nam się coś piec i wyciągamy danie nie mając 100% pewności czy jest ono tak samo dobrze upieczone w środku, jak na zewnątrz. Mając termosondę problem ten wydaje się nie mieć racji bytu. Dzięki niej mamy możliwość kontrolowania temperatury wewnątrz naszej potrawy. A jest to nic innego, jak po prostu szpikulec z czujnikiem,
- Dual Cook - w piekarniku z taką funkcją możesz upiec dwa dania jednocześnie. Może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że dane potrawy będą się piekły np. w różnych temperaturach, a ponadto zapachy się nie wymieszają. Można zatem piec pieczeń i ciasto w tym samym czasie,
- timer - na starych piekarnikach zawsze trzeba było zapamiętać godzinę, w której wstawiło się np. ciasto, by móc potem odmierzyć czas, w którym ma ono siedzieć w "piecu". Z timerem problem ten mamy z głowy. Po wsadzeniu ciasta/dania wystarczy jedynie ustawić czasomierz np. na 40 min. Po upływie tego czasu piekarnik zasygnalizuje nam, że pora wyjąc już potrawę czy ciasto,
- automatyczne programy - już nie musisz zastanawiać się, jaka temperatura będzie odpowiednia dla Twojego dania. Po wybraniu odpowiedniego programu, wszystko ustawi się samo,
- podtrzymywanie ciepła - spodziewasz się gości, godzina, na którą się umówiliście minęła, a gości nadal nie ma? Funkcja podtrzymania ciepła sprawi, że potrawa będzie nadal w odpowiedniej temperaturze, lecz nie będzie narażona na przypalenie czy wysuszenie,
- szybki nagrzew - jak sama nazwa wskazuje, dzięki tej funkcji szybko nagrzejesz piekarnik do odpowiedniej temperatury,
- rożen - to fajna opcja np. dla wszystkich smakoszy drobiu. Rożen, to nic innego jak obrotowy szpikulec, który zagwarantuje równomierne upieczenie mięsa z każdej strony,
- rozmrażanie - bardzo wiele osób rozmraża coś w sposób tradycyjny, tj. rozmrażając w garnku z wodą lub po prostu wystawiając poza zamrażarkę. Jeżeli zależy nam na czasie, można skorzystać z opcji rozmrażania także w piekarniku.
Oczywiście nie są to jedyne funkcje, w jakie może zostać wyposażony piekarnik. Wybrałam moim zdaniem te najciekawsze. Teraz od was zależy, które z nich uznacie za potrzebne, a które za zbędne.
CZYSZCZENIE PIEKARNIKA - PAROWE, KATALITYCZNE, PYROLITYCZNE
Kiedyś, jedynym sposobem na wyczyszczenie piekarnika było czyszczenie ręczne. Dla osób, które bardzo często korzystają z piekarnika, na dłuższą metę może być to uciążliwe. Na szczęście producenci co i rusz wymyślają nowe opcje na oczyszczanie się piekarnika jedynie z naszym drobnym działem. W jaki sposób? Jest ich kilka.
- czyszczenie parowe - polega ono na wlaniu odpowiedniej ilości wody na jedną z piekarnikowych blach (ew. do specjalnego pojemnika) i uruchomić funkcję czyszczenia. Woda podczas podgrzewania zaczyna parować i tym samym zmiękcza nagromadzone w piekarniku zabrudzenia, takie jak tłuszcz czy ogólny brud. Po tym procesie musisz jedynie wziąć szmatkę i przetrzeć środek ściereczką bez dodatkowej chemii,
- czyszczenie katalityczne - polega ono na stosowaniu wkładów katalitycznych, które montuje się na ścianach bocznych piekarnika. Ich zadaniem jest absorbowanie tłuszczu i ogólnych zanieczyszczeń. Po skończonym pieczeniu uruchamiamy program czyszczenia. Podczas tej czynności piekarnik zostaje rozgrzany do 220-350 stopni, a nagromadzone zanieczyszczenia utlenione. Dobrą wiadomością jest to, że zabrudzone wkłady można myć z zmywarce,
- czyszczenie pyrolityczne - polega na czyszczeniu wnętrza piekarnika w bardzo wysokiej temperaturze. Ten sposób oczyszczania jest uznawany za najbardziej efektywny. Piekarnik pozostaje włączony na kilkadziesiąt minut. W tym czasie zabrudzenia zostają spalone na popiół. Po skończeniu opcji czyszczenia musimy ten popiół zebrać wilgotną szmatką.
DODATKOWE ZABEZPIECZENIA
Piekarniki miewają również dodatkowe zabezpieczenia na wypadek naszego gapiostwa lub jeżeli w domu przebywają dzieci. Piekarniki są wyposażone w naprawdę wiele ciekawych funkcji, które mogą się najzwyczajniej w świecie przydać. Co zalicza się do nich?
- blokada drzwi / blokada przed przypadkowym włączeniem - jedno z najpopularniejszych zabezpieczeń. Dzięki niej osoby niepożądane (czyt. dzieci) nie będą w stanie otworzyć piekarnika i np. poparzyć się,. Tak samo sprawa ma się w przypadku gdy dziecko będzie próbowało włączyć piekarnik,
- chłodne drzwi - w tej opcji piekarnik wyposażony jest w kilka dodatkowych szyb, dzięki którym temperatura szyby, z którą mamy kontakt jest po prostu niższa, nawet gdy w piecu mamy najwyższą temperaturę.
- automatyczne wyłączenie - ta funkcja wydaje się bardzo przydatna dla osób gap. Kiedy po określonym czasie, np. godzinie, osoba nie podejmie się żadnego pieczenia, piekarnik
NA JAKI PIEKARNIK ZDECYDOWALIŚMY SIĘ? | ELECTROLUX 700 SENSECOOK COE7P31X
Postanowiliśmy zaufać marce Electrolux i weszliśmy w posiadanie sprzętów z nowej linii produkcyjnej. Jest to piekarnik z serii 700 SenseCook, model COE7P31X. Jest to piekarnik do zabudowy. Utrzymany jest w srebrno-czarnej kolorystyce, jak większość tego typu sprzętów. Posiada on bardzo wiele funkcji i elementów wyposażenia, które wymieniłam wyżej. Niżej, pokrótce Wam je opiszę.
Wyposażony jest w wyświetlacz LCD z piktogramami. Steruje się nim dotykowo. Czytelny wyświetlacz umożliwia elektroniczną regulację czasu i temperatury, a także wybór programów automatycznych. Jak już wspominałam w punkcie o wyposażeniu piekarnika, ta funkcja może się okazać bardzo przydatna. Ustawiając program automatyczny nie muszę się martwić czy odpowiednią temperaturę do danej potrawy podczas swoich kulinarnych eksperymentów.
Pierwsze pieczenia mam już za sobą. Piekarnik jest u mnie dość mocno eksploatowany. Po raz pierwszy użyłam go przy pieczeniu pizzy. To, co zauważyłam w pierwszej kolejności, to bardzo intuicyjny panel. Kolejna sprawa - szybkie nagrzewanie Piekarnik osiągnął ustawioną przeze mnie temperaturę dosłownie w moment. Według producenta jest to nagrzewanie o 40% szybsze. Wolny czas zawsze możemy zagospodarować na jakąś przyjemność.
Rzadko kiedy zwracałam uwagę na wnętrze piekarników, które kupowali moi rodzice. Jakoś nie interesowało mnie to specjalnie, dlatego ciężko mi porównać je z tym, który mam teraz. W każdym razie wszystko wygląda na solidnie wykonane. W środku mamy 2 blachy o różnej głębokości oraz ruszt. W zestawie dołączone zostały również prowadnice, które trzeba przykręcić. Podczas robienia zdjęć jeszcze ich nie było. Prowadnice te pozwalają na całkowite wysunięcie blachy z pieca.
Electrolux 700 SenseCook COE7P31X, to sprzęt wyposażony w termosondę. Dla młodej żony i przyszłej pani domu, to fajny gadżet. Lubię gotować, ale brak mi jeszcze takiej wprawy, którą ma chociażby moja mama. Termosonda pomoże mi przygotowywać potrawy, które będą odpowiednio upieczone zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Pod zdjęciem termosondy pozwoliłam sobie dodać zdjęcie od producenta, które przedstawia mięso upieczone w zwykłym piekarniku (które, jak widać, jest przeciągnięte i zapewne będzie suche) oraz mięso upieczone przy użyciu termosondy, które jest wypieczone na zewnątrz i soczyste w środku. Przeciętnemu "kucharzowi", jak ja bardzo ciężko jest trafić z tym w punkt. Na szczęście teraz nie muszę się tym martwić.
Jeśli chodzi o opcję z samooczyszczaniem, to ten model zaopatrzony jest w funkcję pyrolizy. Przy włączeniu oczyszczania piekarnik rozgrzewa się do temperatury ok. 500 stopni. W tej temperaturze tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia zmieniają się w popiół. Ale o tym też już wspominałam. Przy tej funkcji można zapomnieć o uporczywym szorowaniu wnętrza piekarnika, a także o zakupie odpowiedniej chemii. Wystarczy jedynie wilgotna ściereczka.
Ponadto, w dużym skrócie, piekarnik ma takie funkcje, jak: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, szybkie grillowanie, grill, utrzymywanie ciepła, nawilżanie, specjalny program do pizzy, powolne gotowanie, termoobieg, grillowanie turbo. Jakby tego było mało, mamy również możliwość pieczenia na 3 poziomach jednocześnie, wskaźnik ciepła pozostałego, zabezpieczenie przed dziećmi (przed przypadkowym uruchomieniem), halogenowe oświetlenie piekarnika oraz wentylator chłodzący.
Wybór odpowiedniego piekarnika wydaje się nie lada wyzwaniem, ale jest to dużo prostsze niż można by pomyśleć. Jeżeli w skrócie odpowiemy sobie na podstawowe pytanie: "Czego tak naprawdę potrzebuję?", wybór wydaje się prosty. Mam nadzieję, że ten piekarnik będzie służył mi na wiele lat i wyjdą z niego pyszne potrawy, które zachwycą moją rodzinę czy przyjaciół.
Często zdarza Wam się korzystać z piekarnika? Lubicie piec ciasta? A może wolicie przyrządzać w nim mięso? Która z podanych tu funkcji wydaje się Wam najbardziej praktyczna i potrzebna?
jestem zaskoczona , że nowoczesne piekarki mają aż tak wiele funkcji, niebawem sama będę musiała wybrać jakiś model do nowego mieszkania więc wtedy jeszcze raz wrócę do Twojego posta, apetyczna pizza
OdpowiedzUsuńKucharka ze mnie raczej marna, ale z jakimś nowoczesnym modelem piekarnika mogłoby to się zmienić :)
OdpowiedzUsuńBez dobrego piekarnika bym się nie obeszła :)
OdpowiedzUsuńTo chyba starość, że dzisiaj poza kupieniem nowej gąbki do naczyń cieszę się, że wrzuciłaś ten wpis :D
OdpowiedzUsuńPiekarnik to serce całej mojej kuchni i właśnie rozlglądamy się za nowym ;d
Ja mam piekarnik Elektrolux i jest świetny w każdym calu służy mi od wielu lat.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się takie zabudowane piekarniki.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy poradnik :)
OdpowiedzUsuńjak tylko usłyszałam o opcji Dual Cook to pomyślałam sobie, że muszę coś takiego mieć w swoim domu ;D
OdpowiedzUsuńjak tylko wybuduję swój dom to na pewno będę mieć taki piekarnik, bo uważam że to super opcja w dzisiejszych czasach
piekarnik to niezbednik:P
OdpowiedzUsuńMój piekarnik jest na wykończeniu , więc Twoje rady są dla mnie bardzo cenne.
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku będę zmieniać kuchnię i taki wpis jest inspiracją. Jest tyle sprzętu na rynku, że trudno się zdecydować. Na pewno myślimy o zabudowie.
OdpowiedzUsuńJa muszę w najbliższym czasie wyposażyć się w nowy piekarnik 😉
OdpowiedzUsuńTeraz te nowe piekarniki to prawdziwe cudeńka z masą funkcji :)
OdpowiedzUsuńJa korzystam z piekarnika bardzo często, to podstawowy sprzęt w mojej kuchni, bo dzięki niemu czaruję większość potraw. Wpis idealny dla mnie, bo pora najwyższa rozejrzeć się za nowoczesnym modelem.
OdpowiedzUsuńwygląda super! nie wiedziałam, że jest tyle czynników. Bedę musiała się rozejrzeć, bo mój właśnie się zepsuł :-(
OdpowiedzUsuńDobry piekarnik to dla mnie ważna sprawa, czesto z niego kprzystam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że na razie ten problem mnie nie dotyczy...;)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym piekarniku :) Uwielbiam piec ciasta i inne potrawy robić. Gdy będę zmieniać piekarnik to postawie na nowoczesność, aby jak najbardziej ułatwić sobie życie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńJa posiadam piekarnik innej marki, ale jestem nim równie mocno zachwycona. Świetnie mi się w nim piecze. Jakoś potraw czy ciast, to czy wszystko będzie smaczne, czy się uda, to w dużej mierze to jaki posiadamy jakościowo piekarnik:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie sie prezetuje ;) wczesniej az tak nie zaglebialam sie w funkcje
OdpowiedzUsuńObecnie nie mam piekarnika, sama spaliłam dwa ;P ale niebawem szykuję się do remontu kuchni i myślę nad modelem do zabudowy, ten model wezmę pod uwagę przy kupnie :)
OdpowiedzUsuńMój piekarnik tylko piecze (no i ma timer :D). Nie pogardziłabym dodatkowymi funkcjami takimi jak np. utrzymywanie ciepła czy rozmrażanie. Ten piekarnik z Electrolux wydaje się prześwietny - super, że tak szybko się nagrzewa. O niebo lepszy niż mój obecny (do tej pory sądziłam, że nie jest zły :D).
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno również zmieniałam piekarnik i wybór padł również na Electrolux jednak inny model. Nie mam co prawda czyszczenia jakim jest pyroliza, ale mam wkłady katalityczne i sprawdzają się dobrze. Bardzo podoba mi się design tych piekarników i każdy gość w moim domu zwraca na niego uwagę :) U Ciebie pięknie się komponuje w kuchni :)
OdpowiedzUsuńNie tak dawno wybierałam piekarnik i żałuję, że wtedy nie trafiłam na taki konkretny wpis!
OdpowiedzUsuńWow ile teraz jest opcji do wyboru, a ja wciąż mam klasyczny piekarnik. Przy następnej przebudowie na pewno wybiorę coś nowoczesnego. Dzięki za ten post, bo będzie mega pomocny
OdpowiedzUsuńMój piekarnik niestety umarł śmiercią naturalną, już chyba z wysłużenia. Szukam czegoś nowego, dlatego też Twój wpis jest dla mnie inspiracją :) Chętnie przejrzę ofertę marki Elektrolux :)
OdpowiedzUsuńPorządny i elegancko wyglądający sprzęt. To dobra firma, więc na pewno będzie Wam sie wyśmienicie sprawował.
OdpowiedzUsuńAle mega wpis, no pieuem ci ze jakbym kupowała piekarnik to dzięki Tobie byłabym fachowcem lepszym niż w tych media expert i tak dalej, zagięłabym ich 🤣❤️
OdpowiedzUsuńznam ten szał zakupów. Właśnie jestem na etapie urządzania. Czekamy na kuchnie i wybieramy sprzęt. Jednym słowem trafia mnie podczas wyborów, bo nie wiem co wybrać. Tyle tego jest! A ile ludzi tyle opinii i każdy ma swoje racje. Weź tu bądź mądry!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ten sprzęt
My mamy w planach zmienić piekarnik tak po lecie. Ale jeszcze nie oatrzylismy na oferty.
OdpowiedzUsuńJak po roku ocenia Pani ten piekarnik?
OdpowiedzUsuńNadal świetnie mi służy :)
Usuń